Eén collecte: ‘Fijn voor burgers en fijn voor ons’

 Astrid Hoefs is enthousiast over één gezamenlijke GoedeDoelenWeek. Het liefste zou de vrijwilligster van GoedeDoelenWeek Uden zien dat nog meer nationale doelen zich aansluiten. “Eén jaarlijkse collecte maakt het voor iedereen prettiger.”

 Wat houdt je rol in bij GoedeDoelenWeek Uden?

“Toen ik nog bij de Rabobank werkte, was ik contactpersoon tussen de GoedeDoelenWeek en de bank. Inmiddels werk ik niet meer, maar heb ik mijn rol als tussenpersoon gehouden. Verder ben ik wijkcoördinator, zit ik de taakgroep voor coördinatoren en collectanten, in de financiële commissie én ik ben zelf collectant.”

Waarom heb je je ooit opgegeven als vrijwilliger?

“Ik heb altijd gezegd: zo lang ik een goede, betaalde baan heb, doe ik er vrijwilligerswerk bij. Zo heb ik jarenlang gecollecteerd voor het Rode Kruis en Amnesty International.”

Wat maak je aan de deur allemaal mee?

“Ik herinner me een adres in mijn vaste wijk, waar de bewoner nooit iets doneerde. Op een dag zei hij het ook: ‘Ik geef toch nooit iets’. Ik heb geantwoord dat ik dat wist, maar dat ik toch iedere keer weer zou blijven aanbellen. En wat denk je? Na een aantal jaren gaf hij alsnog ineens vijf euro, als waardering voor mijn inzet.”

Wat vind je van de bundeling van goede doelen in één collecteweek?

“Dat is toch top? We komen één keer per jaar aan de deur, op een vooraf goed gecommuniceerd moment. Dat is fijn voor de burgers, maar ook voor ons, want het is steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. Bovendien blijkt dat de opbrengst hoger uitvalt als je in één keer collecteert.”

Een goed concept dus?

“Wat mij betreft blijft het niet bij 17 goede doelen, maar sluiten er steeds meer aan. En het is heel plezierig om uit te kunnen leggen dat je ook één of enkele specifieke doelen wilt steunen, of bepaalde doelen juist niet. Je doneert dus exact aan het doel van je keuze.”

Welk doel zou je zelf als eerste steunen?

“Dan springen er drie uit: KWF, de Hartstichting en het Rode Kruis. Het Rode Kruis omdat ze zo veel doen, je ziet ze bij talloze evenementen. KWF omdat kanker een vreselijke ziekte is die ons allemaal raakt, iedereen kent wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. En de Hartstichting ten slotte: met name voor vrouwen is er nog veel onderzoek nodig.”

De Goededoelenweken in Uden, Volkel en Odiliapeel zijn gecombineerd. Meer weten over de collecte?

Kijk op goededoelenweekuden.nl.